top of page
STİLVEİMAJYAZI.png

Zara nasıl Zara olmuş?

Güncelleme tarihi: 10 Nis 2021


Öncelikle dünyanın 4. zengini olan 84 yaşında ki Zara'nın kurucusu  Amancio Ortega'dan bahsedelim. 

Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho ve Uterqüe gibi hazır giyim markalarını içine alan Inditex Tekstil’in kurucu ortağıdır. Gazetelere röportaj vermeyi sevmeyen, objektiflere yakalanmayan biri kendileri. Bütün bu şaşanın içinde son röportajı bir kaç sene önce alınmış. Oturduğu ev görüntülenemiyormuş bile. Artık nasıl bir ev ise gerisini siz hayal edin.

Yoksulluk içinde dünyaya gelen girişimci Ortega Gaona, devasa bir servet sahibi olurken, kendi karakter özelliklerini, alçak gönüllülüğünü, açık sözlülüğünü korumayı da başarabilmiş biriymiş. Ofis kullanmıyormuş, ya elinde parça kumaşlarla ofisleri gezerken ya da sıklıkla çalışanlarla birlikte kantinde en sevdiği yemeği seçerken görülüyormuş: Patates ve sucuklu yumurta.

Amancio Ortega Gaona 28 Mart 1936’da (İspanya’da iç savaşın başladığı dönemde), İspanya’nın kuzey bölgesi Leon’da yer alan 100 kişiden daha az nüfusu ile ufacık bir köy olan Busdongo de Arbas’da dünyaya gelmiş. Dört kardeşin en küçüğümüş kendisi. Müthiş bir yoksulluk içinde olan ailesi, Amancio’nun babasının yerel tren istasyonunda bulduğu bir iş sayesinde düşe kalka ayakta kalmayı başarmış. İşçi lojmanlarında sefil bir evde yaşamışlar. Annesi hizmetçi olarak evlerde çalışırken, Amancio, annesinin temel gıdaları bile almaya gücü yetmediği için çarşıda pazarda esnafa yalvardığını duyunca okulu bırakmış ve 14 yaşındayken çalışmaya başlamış.

Zorluklarla ve mücadeleyle geçen bir çocukluk yaşamış. Peki nerede ve nasıl şansı dönmüş? 

Amancio Ortega 16 yaşına geldiğinde potansiyel müşterilerin istekleri üzerine düşünmeye başlamış. Daha da önemlisi bu talebi karşılamak için ne yapmak gerektiği üzerine çokça kafa yormuş. Çünkü istenilen bir ürünün yapılması ve müşteriye ulaşması çok zaman aldığı için bunu hızlı bir şekilde müşteriye ulaştırma fikri ile başlamış her şey.  1950’lerde İspanya’nın özerk bir bölgesi olan Galiçya, oldukça iyi dikiş dikmesini bilen sayısız kadının yaşadığı ve işsizliğin yoğun olduğu bir bölgeymiş. Ortega burada kadınları organize ederek dikiş kooperatifleri kurmuş. Üretim hattında iç giyim, bebek giysileri ve gecelikler ürettirmiş. Ortega’nın işlettiği dikim atölyelerinde eskiden çalışmış olan işçiler daha sonra medya ile paylaştıkları ifadelerde, Galiçyalı kadınların bu işe girebilmek için can attıklarından ve patronlarının işçilerle kurduğu yakın ilişkiyi görebilmek adına duydukları heyecandan bahsetmişler.

Nasıl büyük bir gurur! 

Şuan dünya genelinde 600'e yakın tasarımcı ile çalışan Zara, bir ürünü iki hafta içinde piyasaya sürerek müşteriye ulaştırma rekorunun da sahibi. Tasarıma onay verme, kumaş seçme, kalite kontrol, fotoğraf çekimi, stok kontrolü ve dünya geneline dağıtma gibi bir sürü işlemi göz önünde bulundurursak, iki hafta gerçekten kısa bir zaman.. Ayrıca, Dünyanın tüm şehirlerine yayılmış blogger’lar ve trend avcıları, 36.000 yeni tasarım ve her yıl ve 1.177 milyondan fazla konfeksiyon ürününde müşterinin en çok dikkatini çekecek ürünleri taramaktadır.

Çoğu firma  dünyaca ünlü modellerle, ünlülerle ya da influencerlar ile reklam çekimleri yaparken Zara normal modeller ile sokak tarzı stiliyle çekimlerine devam ediyor. Bir çok tekstil firmasının ilham aldığı Zara'nın fotoğraf çekimleri, kalitesini ve modern çizgisini hiç bozmuyor.


Yazımı Ortega'nın çok sevdiğim bir sözü ile noktalıyorum.

”Başarının doruklarında olmak mı? Daha neler! Biz daha yeni başladık – Amancio Ortega Gaona”

Instagram : stil.ve.imaj


Teşekkürler


Kişisel & Kurumsal Stil ve İmaj Danışmanı

Tuğçe GÖKNİL






Comments


© 2025 Stil ve İmaj Danışmanlığı

bottom of page